Saturday , July 21 2018

ATENȚIE !!! Pesta Porcină Africană

gripa-porcina-africana-pesta     Stimaţi locuitori ai or.Codru,  vă înştiinţează că Pesta Porcină Africană a apărut  şi pe teritoriul Republicii Moldova.          

Vă îndemnăm să fiţi atenţia la semnele acestui virus

şi să anunţaţi medicul veterinar.

– Cine cauzează  pesta porcină africană?                                                                                                                                     

Pesta porcină africană este cauzată de un virus. Boala nu se trataează, vaccinuri contra acesteia nu există.

– La ce specii este întâlnită boala?

La porcii domestici şi porcii mistreţi de toate vârstele, indiferent de gen.

– Pot oamenii să se infecteze cu acest virus?

Nu!

– A mai evoluat boala în Republica Moldova?

Până în prezent, virusul nu a pătruns pe teritoriul Republicii Moldova. Virusul poate determina pagube importante prin procentul de mortalitate ridicat, prin dificultăţile de eradicare a bolii şi prin restricţiile impuse comerţului, de aceea, teritoriul ţării trebuie păstrat indemn.

– Unde evoluează boala în prezent în Europa?

În Uniunea Europeană în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia şi Italia (insula) Sardinia, în Federaţia Rusă, Ukraina, Belarus.

– Cât de mult durează de la infectarea porcilor, până la apariţia semnelor de boală?

3-15 zile, dar în forma acută de boală semnele pot apărea în 3-4 zile.

– Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

Nu există semne specifice  care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli.

• mortalitatea ridicată, aproape de 100%,  intervenită într-un timp extrem de scurt;

• temperatură foarte ridicată (40,5 – 420 C) şi stare febrilă;

• roşeaţă sau învineţire  a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;

• lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii;

• vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

– Cum se transmite virusul?

Prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect, prin:

• hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută;

• alţi vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala.

• toate secreţiile, excreţiile, fluidele, ţesuturile provenite de la animalele infectate, bolnave şi moarte, precum şi animale care au supravieţuit îmbolnăvirii şi s-au recuperat;

În mediul extern: virusul poate rezista în fecale 6-10 zile, în produsele din porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulţi ani. Este cel mai rezistent virus, ceea ce-l face foarte periculos.

În cazul îmbolnăvirii animalelor din gospodăriile Dumneavoastră contactați urgent Direcțiile raionale/municipale pentru siguranța alimentelor.

Telefoane de contact DRSA Criuleni la care se va anunţa orice suspiciune:

024824023, 069234569, 069814222, 068363700.

Telefoane de contact Direcția agricultură:

024823194, 024820701. 

Mai multe zezi aici

 

Comments are closed.

Scroll To Top