Вторник , Март 26 2019

Spitalului Clinic de Psihiatrie din or.Codru

Spitalului Clinic de Psihiatrie din or.Codru este o Institutie Medico-Sanitara Publica, fondata in anul 1895 cu o  istorie bogata, a carei traditii frumoase sunt continuate si multiplicate de generaţia  contemporana. Spitalul asigura o gama vasta de servicii apartinind specialitatilor: psihiatrie adulţi si copii in sistem ambulator, semiambulator (stationare de zi) si stationar – pentru toate categoriile de morbiditati specifice.

Colectivul format din 110 medici, dintre care 90 la suta cu categorii de calificare, inclusiv 6 doctori in medicina, circa 300 asistenti medicali si peste 400 angajati ai personalului tehnic si infermieri a obtinut posibilitatea reala sa opteze pentru calitatea actului medical.
Spitalul este unica institutie din R. Moldova care acorda toate formele de asistenta psihiatrica existente la moment in tara.
Astazi interventiile terapeutice se efectueaza in 19 sectii din stationar, inclusiv in sectiile de psihiatrie generala, in sectiile specializate — mixta pentru copii, psihotuberculoza, epilepsie, somatopsihiatrica, neuroze, psihiatrie judiciara si sectie pentru tratament prin constringere, sectia de reanimare si terapie intensiva.
In cadrul spitalului sunt efectuate in exclusivitate toate tipurile de expertizare la scara nationala, cum ar fi: expertiza vitalitatii, expertiza medico-militara si judiciara (ambulatorie si stationara).
Tratamentul medicamentos al pacientilor este precedat sau complimentat cu o gama ampla de proceduri, care vizeaza procesul de diagnosticare si de recuperare, oferite de sectiile paraclinice. Astfel, sectia  de laborator efectueaza investigatii clinice, biochimice si bacteriologice; sectia de diagnostica functionala — electroencefalografia, ecoencefalografia, reoencefalografia s.a. Functioneaza, de asemenea, laborator patopsihologic, sectia imagistica, de fizioterapie si gimnastica curativa,  cabinete de acupunctura si de expertiza psihiatrica judiciara. In sectia consultativa intraspitaliceasca pacientii sunt examinati de medici neurologi, internisti, oftalmolog, stomatolog, chirurg, ginecolog, otolaringolog, ftiziopulmonolog, dermatovenerolog s.a.

Pe baza Spitalului de Psihiatrie au fost intemeiate si activeaza fructuos doua catedre de psihiatrie ale Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie «N. Testemitanu» (in 1946 catedra de «Psihiatrie, Narcologie si Psihologie Medicala», in 1984 catedra de «Psihiatrie si Narcologie a Facultatii de Perfectionare a Medicilor»).

Concomitent cu activitatea medicala, stiintifica, colectivul si administratia Spitalului Clinic de Psihiatrie a depus un efort enorm in organizarea  asistentei psihiatrice in tara. La nivel de raioane, in 1953 a demarat activitatea de creare a cabinetelor psihiatrice de circumscriptie si dispensarelor de profil, din 1956 a fost reluata activitatea atelierilor curative ergoterapeutice.

Spitalul a fost printre primele institutii de psihiatrie care incepind cu anii 1960 a deschis sectii specializate: de copii, neuroze, gerontopsihiatrie barbati/femei, psihotuberculoza, epilepsie pentru barbati si femei, etc.

Merita o mentiune aparte Biserica spitalului «Trei Ierarhi», zidita in 1914 pe teritoriul spitalului, fiind nu numai lacas sfint ce emana liniste si renastere sufleteasca pentru pacientii suferinzi, dar indeplineste si rolul metodelor terapeutice si de reabilitare. In perioada postbelica biserica a fost ruinata. Colectivul spitalului, in primul rind administratia a depus eforturi uriase in anii 1990-1993 pentru restaurarea ei. Vom remarca ca Spitalul Clinic de Psihiatrie este unica institutie de profil din tara, unde bolnavii beneficiaza zilnic la dorinta de servicii divine.

In prezent  Spitalul dispune de 1110 paturi si acorda anual asistenta medicala in conditii de stationar unui numar de circa 10 mii de pacienti, iar sectiile consultativ-rurala si dispensarica municipala Chisinau inregistreaza in decursul unui an peste 90 mii vizite.

In conditiile reformarii sistemului sanitar din republica, implementarii Asigurarilor Obligatorii de Asistenta Medicala si in cadrul realizarii Politicii Nationale in domeniul sanatatii mintale, Spitalul Clinic de Psihiatrie, dispunind de sectia de monitorizare, evaluare si integrare a serviciului de asistenta psihiatrica din tara si de catedrele de profil a USMF «N. Testemitanu», isi confirma si consolideaza in continuare rolul de Centru National Coordonator in domeniul asistentei psihiatrice.

Se poate constata ca in cei 113 ani de activitate, in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie au fost tratati la nivelul cuvenit sute de mii de pacienti cu dizabilitati psihice, iar institutia prezinta actualmente un adevarat Centru modern in domeniul sanatatii mintale.

http://sanatatea-mintala.md/index.htm

http://sanatatea-mintala.md/foto.htm

http://sanatatea-mintala.md/image/gosp2.gif

Leave a Reply

Scroll To Top